Το ελληνικό Πάσχα και τα έθιμά του!
Το ελληνικό Πάσχα όπως και όπου να γιορτάζεται, είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο.
Εθιμα και παραδόσεις ζωντανεύουν, πάλι και πάλι, στη μεγαλύτερη και πλουσιότερη, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της χριστιανοσύνης, γιορτή της άνοιξης και της ζωής.
Τα έθιμα του Πάσχα σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι από τα πιο ωραία έθιμα της Ελλάδας.
Ας δούμε μερικά στην περιοχή του Ιονίου.
Πασχαλινά έθιμα στη Ζάκυνθο
Γράφει χαρακτηριστικά ο Ζακυνθινός ποιητής Γιάννης Τσακασιάνος: “Αγιοπαντίτικο βαγί, με τους μακρούς σου κλώνους, που θα σε ιδώ να κρεμαστείς να πω σε πολλούς χρόνους”.
Κυριακή των Βαίων
Οι “νόντσολοι“(νεωκόροι Ιερού Ναού), μοιράζουν σ’ όλα τα σπίτια το “βαγί” που δεν είναι η γνωστή δάφνη, της υπόλοιπης Ελλάδας , αλλά τα φρέσκα κιτρινωπά φύλλα του φοίνικα, που με αυτά πλέκουν σταυρούς, “βαγιοφόρες”, ήλιους, αλογάκια κ.ά. και στολίζουν τις εκκλησίες για τη γιορτή.
Μεγάλη Παρασκευή
Ο Ιερέας εξέρχεται από το Ιερό Βήμα λιτανεύοντας τον Χριστό επί του ώμου του, τυλιγμένο σε λευκό σεντόνι. Στη Ζάκυνθο δε χρησιμοποιείται ο γνωστός -στην υπόλοιπη Ελλάδα- κεντητός Επιτάφιος, αλλά αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιογραφία του νεκρού Χριστού, που ονομάζεται “Αμνός”. Μετά τη λιτάνευση, το Σώμα του Χριστού τοποθετείται στον Επιτάφιο.
Ενα άλλο χαρακτηριστικό της Ζακύνθου είναι ότι οι επιτάφιοι δεν στολίζονται με λουλούδια, επειδή είναι ξυλόγλυπτοι, με επένδυση φύλλου χρυσού και βελούδου.
Κομμάτι : Πρώτη Ανάσταση
Κατά τα χρόνια της Βενετοκρατίας στη Ζάκυνθο απαγορευόταν αυστηρά η σφαγή ζώων προ του Μεγάλου Σαββάτου. Με το κτύπημα των καμπάνων, στην Πρώτη Ανάσταση, εκείνος από τους κρεοπώλες που θα έσφαζε γρηγορότερα το ζώο και το θα προσκόμιζε ολόκληρο ή “κομμάτι” του στον τότε άρχοντα του νησιού, έπαιρνε κάποιο βραβείο.
Από αυτό το γεγονός, έλαβε η Πρώτη Ανάσταση την ονομασία το “κομμάτι”.
Ελληνικό Πάσχα στη Κέρκυρα
Κυριακή των Βαΐων
Οι εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων, των «Βαγιώνε» όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κέρκυρα. Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους.
Μεγάλη Παρασκευή
Η περιφορά των επιταφίων αρχίζει από νωρίς το απόγευμα στους γραφικούς δρόμους της Κέρκυρας και είναι αναμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή στην Ελλάδα. Μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες επιτάφιοι θα βγουν για να διασταυρωθούν τελικά στο ιστορικό κέντρο του νησιού. Η πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, βαθιά και συγκινητική, πλημμυρίζει τους δρόμους χαρίζοντας αισθήματα κατάνυξης. Η αρμονική αυτή ψαλμωδία, μια ιδιότυπη τετραφωνία, ήρθε από την Κρήτη τον 17ο αιώνα, ακόμα και σήμερα ονομάζεται «Κρητικό Μέλος».
Μεγάλο Σάββατο
Το Μεγάλο Σάββατο στις 6:00 το πρωί στην Παναγία των Ξένων πραγματοποιείται το έθιμο του τεχνητού σεισμού ως αναπαράσταση του σεισμού μετά την Ανάσταση που περιγράφεται στο Eυαγγέλιο. Η Περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα πραγματοποιείται το Μεγάλο Σάββατο και συνοδεύεται από λιτάνευση του ιερού Λειψάνου σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από το λιμό.
Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.trip-travel.gr/to-elliniko-pasxa-sto-ionio/